Prick-testovi

 

 
 

Prick-testovi na standardne inhalacione i nutritivne alergene predstavljaju osnovne alergološke testove pomoću kojih se dokazuje preosetljivost (senzibilizacija, tj. alergija) na neki od najčešće zastupljenih alergena spoljne životne sredine i hrane.

Rastvori alergena se spravljaju  u Institutu ''Torlak'' u Beogradu i pakuju u obliku tečnosti u bočice sa kapaljkom koje se čuvaju na tamnom i hladnom mestu.

. 

Testiranje se izvodi tako što se na kožu unutrašnje strane obe podlaktice kapaljkom nanosi po jedna kap od  rastvora svakog alergena. Alergen se unosi u kožu tako što se vrši blag ubod kože lancetom kroz nanesenu kap. Pri tome se vodi računa da ubod ne nanese povredu krvnog suda tj.alergen mora ostati u spoljnom sloju kože. Zato se ovi testovi nazivaju prick-testovima. Spoljašnji sloj kože u ovom slučaju predstavlja ''šokno tkivo'' u kome dolazi do alergijske reakcije koja se manifestuje stvaranjem papule (blande) sa crvenilom okolo. Kao kontrola se koriste rastvor histamina i fiziološki rastvor.

Merenjem poprečnog preseka papula nastalih dejstvom alergena i onih od strane histamina i fiziološkog rastvora utvrđuje se da li postoji senzibilizacija na neki od alergena. Upravo zato što se reakcija antigen-antitelo odigrava u spoljašnjem sloju kože i zato što se izbegava  ulazak antigena u cirkulaciju, ova metoda ispitivanja je skoro potpuno bezopasna, odnosno ne javljaju se sistemske reakcije u osoba sa pozitivnim nalazom. Kao jedina tegoba ispitanika javlja se svrab kože na mestu reakcije.