|
|
|
3. Pre probanja
piva nemojte jesti jako začinjenu i masnu hranu. Takođe
se preporučuje da ne koristite after-shave, parfem, ruž za
usne i druge kozmetičke preparate. bbbbbbbbbbbbbbbbbbbjjjjjjjjjjjjjjjbbbbbbbbb
4. Pre otvaranja, dobro pogledajte
bocu i proverite rok trajanja piva, kao i ima li u boci taloga. ggggggggggggggggggggggggggggggg
5. Osetite bocu! Naravno, pivo mora
biti hladno, ali ni tu nije dobro preterivati. Idealna temperatura
za pivo kreće se između 22-25 Celzijusa. Ostavite se
mitske predstave o "ledenoj pivi" jer na preniskoj
temepraturi nećete moći osetiti nikakvu aromu piva. ggggggjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj
6. Kada otvarate bocu obratite pažnju
koliko se pivo peni i kako reaguje ugljendioksid prilikom
otvaranja čepa.
7. Kada sipate pivo samo ga pustite da
klizne niz unutrašnjost čaše. Tek kad ste ispunili
otprilike dve trećine čaše možete ispraviti bocu kako
biste na kraju dobili i penu. Zapamtite, uz pivo uvek mora ići
pena, a ona se mora uzdizati i preko ivica čaše. jjjjjjhhhhhhhhhhhhhhhhh
8. Kad ste pivo već nasuli u
čašu smesta ga ispitajte čulom mirisa. Naime, mnogi
aromatični sastojci piva ispare vrlo brzo u dodiru sa
vazduhom.
9. Zatim popijte jedan dobar gutljaj. Za razliku od vina
pivo se pije u većim gutljajima i usna šupljina mora biti
puna. Osetite i uporedite odnos između temperature, arome i
stepena penušavosti. vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv
10. Nikad ne mućkajte pivo u
ustima! Samo pustite da sklizne u vaš stomak. Pokušajte
uporediti odnos temperature, arome i stepena penušavosti pre i
poslije gutljaja. Pričekajte 15-tak sekundi i ponovo pokušajte
odrediti ukus piva nakon gutljaja. Da li je sladak ili suv? Zadržava
li se u ustima ili brzo nestane?
11. Još jedanput pomirišite pivo.
Neke arome dolaze do izražaja minut do dva nakon otvaranja boce.
Zatim ponovo ispijte jedan dobar gutljaj i uporedite rezultate s
onima na početku testa. ggggggggggggggggggggggggggggggggg
12. Kako biste "resetovali"
svoja čula koja učestvuju u testiranju piva, dovoljan je
neslan keks ili običan hleb.
13. Ponovite još jednom ceo postupak. |
|
|