Nije medicina ali...

 

 

 

 

 

Kako probati pivo?

 

 

Poput degustacije vina, i degustacija piva ima svoje zakonitosti. Da li ste sigurni da znate dobro popiti pivo?

 

 

?

 

 

1. Prostor u kom ćete probati pivo trebao bi biti dovoljno osvetljen kako biste mogli oceniti bistrinu i boju piva. Do vas takođe ne bi smeli dopirati nikakvi mirisi.
2. Čaša u koju se sipa pivo mora biti savršeno čista, bez ogrebotina na sebi i dovoljno velika da u nju stane i vaš nos dok ispijate gutljaj. Naime, tako ćete uz ukus najbolje osetiti i miris piva.

 

 
3. Pre probanja piva nemojte jesti jako začinjenu i masnu hranu. Takođe se preporučuje da ne koristite after-shave, parfem, ruž za usne i druge kozmetičke preparate.  bbbbbbbbbbbbbbbbbbbjjjjjjjjjjjjjjjbbbbbbbbb
4. Pre otvaranja, dobro pogledajte bocu i proverite rok trajanja piva, kao i ima li u boci taloga. ggggggggggggggggggggggggggggggg
5. Osetite bocu! Naravno, pivo mora biti hladno, ali ni tu nije dobro preterivati. Idealna temperatura za pivo kreće se između 22-25 Celzijusa. Ostavite se mitske predstave o "ledenoj pivi" jer na preniskoj temepraturi nećete moći osetiti nikakvu aromu piva. ggggggjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj
6. Kada otvarate bocu obratite pažnju koliko se pivo peni i kako reaguje ugljendioksid prilikom otvaranja čepa.
7. Kada sipate pivo samo ga pustite da klizne niz unutrašnjost čaše. Tek kad ste ispunili otprilike dve trećine čaše možete ispraviti bocu kako biste na kraju dobili i penu. Zapamtite, uz pivo uvek mora ići pena, a ona  se mora uzdizati i preko ivica čaše. jjjjjjhhhhhhhhhhhhhhhhh
8. Kad ste pivo već nasuli u čašu smesta ga ispitajte čulom mirisa. Naime, mnogi aromatični sastojci piva ispare vrlo brzo u dodiru sa vazduhom.
9. Zatim popijte jedan dobar gutljaj. Za razliku od vina pivo se pije u većim gutljajima i usna šupljina mora biti puna. Osetite i uporedite odnos između temperature, arome i stepena penušavosti. vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

10. Nikad ne mućkajte pivo u ustima! Samo pustite da sklizne u vaš stomak. Pokušajte uporediti odnos temperature, arome i stepena penušavosti pre i poslije gutljaja. Pričekajte 15-tak sekundi i ponovo pokušajte odrediti ukus piva nakon gutljaja. Da li je sladak ili suv? Zadržava li se u ustima ili brzo nestane?
11. Još jedanput pomirišite pivo. Neke arome dolaze do izražaja minut do dva nakon otvaranja boce. Zatim ponovo ispijte jedan dobar gutljaj i uporedite rezultate s onima na početku testa. ggggggggggggggggggggggggggggggggg
12. Kako biste "resetovali" svoja čula koja učestvuju u testiranju piva, dovoljan je neslan keks  ili običan hleb.
13. Ponovite još jednom ceo postupak.