TRANSFER FAKTOR  METODOM JEDNOG UDAHA   “SINGLE  BREATH”

 

 
 

Transfer faktor pluća predstavlja količinu gasa u ml koja prolazi alveolokapilarnu membranu za jedan minut na gradijent  parcijalnog pritiska gasa od l mm Hg. To je jedna od najvrednijih metoda u za zivotnom postavljanju dijagnoze emfizema pluća, u diferencijalnoj dijagnozi opstrukcijkih bolesti pluca, u ranom otkrivanju intersticijskih oboljenja pluća, hroničnih vaskularnih plućnih oboljenja kao i praćenja efekta terapije, ocene radne sposobnosti i procene operabilnosti pluća.

 

m 

 

To je najstarija metoda za  merenje transfer faktora, modifikovana Kroghova metroda po  Forsteru, Oglivievu, Meadu i Cotesu (1914,1968. god.). Danas  najviše u rutinskoj upotrebi.

Prema ovoj metodi ispitanik najpre izdahne do rezidualnog volumena a zatim brzo udahne gasnu smesu oko 2% CO I oko 10% He iz inspiratorne vreće. Posle udaha bar 90% VC-a ispitanik zadrzi dah 10 sekundi nakon čega sledi brza ekspiracija. Preko infracrvenog gasnog analizatora vrše se analize početnih i krajnjih vrednosti pomenutih gasova  na osnovu čega se sudi o kvantitetu i kvalitetu alveolokapilarne membrane.

U našoj ustanovi se metoda rutinski radi od 1987.god.